facebook

A Bor

A Bor meghatározása

... A BOR a szőlő kierjesztett leve, más gyümölcsök erjesztett levét tilos "bor" néven forgalomba hozni. A magyar bortörvény tiltja az almabor, ribizkebor stb. elnevezést.

A BOR a szőlő feltárása (zúzása) és préselése útján keletkezett szőlőmust erjedése után kapott szeszes ital.

A BOR csodálatos kultúr- és kultusznedű. A kultúrált borfogyasztás – borkóstolás - felgyorsult életünk pihenőhelye, ahol rövid időre megfeledkezhetünk a hétköznapok fáradalmairól.

A BOR nemcsak élvezeti cikk, hanem gyógyszer is lehet. Tudományos kutatások egész sora bizonyítja, hogy a bor mértékletes fogyasztása meghosszabbítja az életet.

A BOR szó nyelvünk törökeredetű szava. Honfoglaló őseink is ismerték ezt a szót, és a borkészítést. A többi európai nyelvben a bor neve a szanszkrit eredetű vena (szőlő) szóból eredeztethető.

A BOR… elgondolkodva e szó jelentésén és a mögötte álló ital szerepén ezek a gondolatok jutottak eszembe, ezek a defíníciók fogalmazódtak meg bennem.

Miért igyunk bort? Mi az a többlet, amihez a bor fogyasztásával juthatunk?

Sokáig a borivás nem jelentett különösebb élményt számomra. Jó pár évvel ezelőtt baráti társaságban bor 2elkezdtünk figyelni arra, hogy mit iszunk. Botcsinálta somelier-ékként elemeztük a bort, megpróbáltuk megfogalmazni leginkább mihez hasonlítható az elfogyasztott bor íze, illata.
Ez később igazi szenvedéllyé vált – no nem függőséggé – jó társasjátéknak bizonyult. Emellett elkezdtem olvasni is a borról. Sok minden érdekességet tudtam meg, amelyek között voltak kultúrtörténeti felfedezések is. Íme néhány ezek közül.

Gvadányi József a XVIII. században Magyar Kurának nevezi, és gyógyszerként ajánlja a borfogyasztást A Peleskei Nótárius c. művében.

Az aléltan születetett Goethe-t (1749. augusztus 28.) a bába borban megfürösztötte, amitől a csecsemő erőre kapott.

„A pezsgő az egyetlen borféle, mely a dámából kihozza a nőt!” Ezt Pompadour márkinő jelentette ki XV.Lajos korában.

Őseink évszázadokon át a bort tekintették életelixírnek. A bor erősítő, gyógyító hatását már a középkorban is használták, sőt e hatás fokozására törekedtek. Így Kr.u.1100-ban a SalernoiIskola alkimista műhelyeiben megszületett az első borpárlat.

A bor kedvező hatását az egészségre először Heberden angol orvos írta le 1786-ban, kiemelve a bor fájdalomcsillapító hatását a koszorúér szűkület okozta mellkasi fájdalomban.

Az 1980-as évek közepén kutatók felfigyeltek arra, hogy Franciaország déli részén, ugyanolyan életkörülmények között élők magasabb életkort érnek meg, mint északi kortársaik. Epidemiologusok Renaudbor10 professzor vezetésével vizsgálták e jelenséget. A szokásokban, az életmódban, a táplálkozásban egyetlen számottevő különbség mutatkozott. Ez a déliek mérsékelten több és rendszeres bor – főleg vörösbor - fogyasztása. Később felismerték a vörösborban lévő „hatóanyagokat”, a polifenolokat. Egyik csoportjuk jelentős antioxidáns tulajdonságokkal bír, míg a másik csoportjuk igen hatékony vérzsír csökkentő. Több egyéb hatást is igazoltak, amelyek hozzájárulnak az élet meghosszabbodásához.

A bor fogyasztásnak vannak veszélyei és áldásos hatásai. Meg kell tanulnunk bánni a borral, mint élvezeti szerrel. Azaz mértékkel kell és szabad fogyasztanunk. A kultúrált borfogyasztás szellemi élmény, az általa elérhető kedélyállapotnak nem feltétlenül van köze az alkoholhoz. Egy jó bor elgondolkodtat, türelemre int, bőkezűvé tesz, hiszen barátainkkal is meg akarjuk osztani.

Végül álljon itt Hamvas Béla elmélkedése a mámorról, a józanságról:

„A mámor anatómiájának végső tanulsága ez: a mámor a köznapi észnél határtalanul magasabb rendű állapot és a tulajdonképpeni éberség kezdete. Mindannak, ami az életben szép, nagy, komoly, élvezetes, tiszta. Ez a magasabb józanság. A tulajdonképpeni józanság. Számtalanszor tapasztaltuk magunknál és másoknál, hogy ha valami nagy szamárságot csináltunk, azt mindig azért tettük, mert nagyon okosak akartunk lenni. Okosak, de nem elég okosak. Mit kell tenni? Józannak kell lenni. Igazán józannak, vagyis mámorosnak. Bort kell inni.”

 

top